Koupě schodů? Pozor, aby vám je někdo nenamydlil.

Máme pro vás pár tipů, které vám usnadní koupi nových schodů:

S námi to dáte levou zadní.

 

Říká se, že k úspěchu nevede žádný výtah, musí se jít po schodech, a to pokud možno po takových, které se nenaklánějí ani nevržou jak vyžilé parkety. Proto je potřeba na to občas »jít od podlahy« a schody z gruntu vyměnit. Jak pro větší pohodlí, tak i bezpečí. Pokud se na renovaci právě chystáte, rádi vám s exeperty z Dachstar poradíme jak na ní. 

 

Boston-quarter-turn-anthracite (2)-2

 

 

Dvakrát měř, jednou řež

Schody si nepořizujete co půl roku. Jedná se o finančně nákladnou volbu, kterou je zapotřebí pečlivě zvážit. Co za pár let? Budou schody používat děti? Kolik lidí v příbytku žije? Či snad vyběhnu v budoucnu nahoru tak lehce jako dnes? Takové a další podobné jsou otázky, na něž byste si před koupí nových schodů měli odpovědět a snažit se adekvátně přizpůsobit možným životním změnám. Nicméně správnému nákupu může velmi napomoci volba kvalitního prodejce. Při přípravách se proto neváhejte od samého prvopočátku obrátit na odborníky, kteří se danou problematikou dennodenně zabývají. Například na společnost Dachstar, která se už přes 30 let úspěšně specializuje na schody, zábradlí a střešní okna.

 

 

Kvalitní materiál

Zlidovělá pravda říká, že peníze jsou vždycky až na prvním místě. Nicméně současně se vyplatí mít na paměti, že ušetřit za každou cenu, nemusí nutně být to nejsprávnější řešení. Snažte se proto spíše volit odolné dřeviny, kterým přibývající roky více prospívají, než škodí. „Nejvhodnější volbou při koupi schodů jsou ty z bukového nebo dubového masivu. Kvalitní dřevo umí stárnout a s přehledem vydrží přes 15 let,“ vysvětluje Daniel Rozen, expert společnosti Dachstar na designové a půdní schody s tím, že pokud budou schody v prostorách, které se používají spíše sporadicky, bohatě postačí i měkkčí, a tedy i cenově dostupnější materiál jako např. smrkové dřevo

 

smrk-dub1

 

 

Vhodný design

Poslední dekády jasně ukazují, že ve zkoušce času vždy nejlépe obstojí úsporný, avšak elegantní minimalistický design v duchu rčení »méně znamená více«. Vzdušně koncipovaný interiér s důrazem na kvalitu a jednoduchost. „Skvělé také v interiéru fungují schody v skandinávském stylu. Sází na decentní barvy, praktické využití a čisté linie,“ dodal expert společnosti Dachstar. 

 

 

Odborná rada nad zlato

Rada odborníka nezřídka ušetří nervy, čas i hodně peněz. „Z vlastní zkušenosti víme, že rekonstrukce může být pořádný oříšek. Avšak obavy nejsou na místě, protože při plánování s profíky, to zvládnete levou zadní,“ říká Daniel Rozen. Na co byl ještě před 10 lety zapotřebí drahý fortel mistrů řemeslníků, dnes zvládnete při troše šikovnosti sestavit sami doma. Dachstar, jakožto matador v oboru, na to pro klienty přichystal podbroná montážní videa, které je krok za krokem přehledně provedou celou instalací s tím, že v případě nutné potřeby nabízí i konstrukční služby. 

 

 

Zlatá střední cesta

Je potřeba si nalít čistého vína a uvést, že na trhu se schody člověk občas narazí na modely poněkud ne zrovna nejvyšší jakosti, jenž potenciálního zákazníka primárně vábí na »bombastickou« cenu. Ta však vzhledem k možné životnosti produktu tak skvělá není. Existují obrovské rozdíly nejen mezi prodejci, ale i výrobci. Platí, že jedni z těch nejkavlitnějších sídlí v Německu. Kupříkladu brémská společnost DOLLE, jež úspěšně vyrábí už přes 70 let! „Úspěšná rodinná firma vznikla nedlouho po druhé světové válce a dopomohla znovu nakopnout konfliktem zpustošenou evropskou ekonomiku. Fascinující je, že se jí to daří dodnes,“ říká Daniel Rozen. Proto pokud zrovna právě nedisponujete pětimístnou částkou pro truhláře na zakázkové schody, vsaďte na zlatou střední cestu v podobě schodů DOLLE. „Naše luxusnější modely svou hodnotou rozhodně nedrhnou o cenové dno aktuální tržní nabídky, nicméně vždy vyjdou minimálně dvakrát levněji než individuální řemeslná práce s tím, že za své peníze obdržíte prakticky totožnou kvalitu,“ přiznal Daniel Rozen z Dachstar. 

dolle2

 

 

Stěhování

Pakliže plánujete schody úplně vyměnit, nástvá prekérní otázka jak je dovnitř nastěhovat. Například dlouhé středové sloupy točitých schodišť, nerezová nebo dřevěná madla či až několik metrů dlouhé bočnice. „Nicméně obavy v našem případě nebývají na místě. Schody dodáváme v plochém kartonovém balení pro snadnou manipulaci, přepravu i skladování,“ říká expert Daniel Rozen z Dachstar. 

 

 

Znejte vlastní limity

Na závěr by mělo zaznít i pár nešvarů pramenících z přehnaných očekávání stavitele, jenž mohou zmařit vaši vysněnou vizi o ideálním interiéru. Zkrátka nevhodně zvolené schody v pokoji vypadají jako pěst na oko. Výběr by se měl vždy řídit jednoduchým pravidlem – do malého se velké nevejde. Nebo případně naopak, máte-li hodně prostoru není nejmoudřejší volit točitou konstrukci, jež uspoří nejvíce místa, a u které postačuje minimální průměr otvoru cca 160 centimetrů. Promyslete proto pečlivě rozměry prostoru, výšku od podlahy k podlaze a velikost stavebního prostoru ve stropě tak, aby schody oplývaly vizuální interiérovou harmonií.

 

DUBAI-chêne-huilé-quart tournant-noir-classiclll

 

Máte zájem o schody?

 

Zpět do obchodu