Achjo! Málo místa? Vyšperkujte prostor u schodů.

Profesionálové z firmy Dachstar vám přináší pár tipů, triků a rad jak využít prostor v nejbližším okolí schodů:

Desing kolem schodů je hra! 

Jeden ze základních principů kreativního bytového designu velí, že schody s interiérem mají harmonicky splynout, a nikoliv loupit prostor jako hřmotná konstrukce nezbytná k přemisťování mezi patry. Plocha kolem má totiž obrovský potenciál, jak jí prakticky a vkusně využít. Tady je pár tipů od profíků ze společnosti Dachstar – expertů na schody, okna a zábradlí.

 

        

Úvodem by asi bylo ještě dobré zmínit, že místo kolem schodů se dělí na dva celky – stěna, podél níž se na konstrukci pohybujete, a prostor pod schody . Podoba obou záleží na mnoha proměnných, které se v každém bydlení podstatně liší. Proto finální forma, jakou se místo rozhodnete zušlechtit, závisí v první řadě na vašich potřebách, vkusu a kreativitě. Rozhodně tedy nemůže být řeč o jediném správném řešení. Naopak místnosti často prospívá hrává kombinace několika následujících přístupů. „Hned z kraje je důležité se vyvarovat přeplnění prostoru. Schody by měly zůstat přístupné a volné od jakýchkoliv překážek. To je důležité nejen z estetického hlediska, ale především z hlediska bezpečnosti,“ varuje radí interiérový designér Alex Novák.

 

Praktické řešení

Prostor lze v první řadě využít se značným důrazem na praktické řešení. Obzvlášť, pokud se jedná o prostrově úspornější bydlení, kde je zapotřebí pečlivě rozplánovat každý 1 m2 a kde primárně velice pomůže i vhodně zvolený typ schodů. „Konkrétně točitý model uspoří o poznání více místa než ten modulový s tím, že pokud se rozhodnete pro druhý jmenovaný, vytváří se vám pod konstrukcí »zastřešený« prostor, do nějž se krásně vměstná pohovka protilehlá například stolku s televizí či jinému typu vámi preferované relaxace.

 

Stejně tak volný prostor krásně vyplní skříň nebo komoda doplněná o pár polic, které rázem vymezí efektivní úložný prostor. Jen pozor na adekvátní výšku nábytku. „Jedno z oblíbených řešení mezi klienty představují vestavěné skříně nebo šuplíky, které jsou ideální pro ukládání všeho od bot až po sezónní dekorace. Lze tak udržet prostor organizovaný a zároveň elegantní,“ radí interiérový designér Alex Novák.

Od věci ani není zařídit si pod modulovým typem kuchyňské vybavení. Pakliže se schody nacházejí v předsíni, dá se prostor pod bombasticky využít na věšák, botník a zrcadlo. Pro vaše případné zvířecí miláčky můžete volný prostor vybavit pelíškem s miskami na vodu a krmivo, kde vzhledem k jejich menšímu vrůstu budou mít místa na dovádění habaděj. „Pro ty, kteří se poohlíží po více funkčním využití, lze vytvořit malý pracovní koutek nebo místo pro odpočinek. Správně zvolený stůl, pohodlné křeslo a dobrého osvětlení můžou vykouzlit útulné útočiště pro práci nebo relaxaci,“ dodal designér.

 

 

Estetický prostor

Místo pod schody jde také dekorativně přetvořit na tu část místnosti, jež v první řadě lahodí oku. Zejména pokud je konstrukce umístěna ve vzdušném prostoru, kam jednoduše není potřeba vše efektivně vměstnat. Například v situaci, když máte vysoký interiér a pod schody prázdnou stěnu, naskytuje se plocha jako stvořená pro vystavení zajímavé grafiky, obrazů nebo rodinných fotografií. „Důležité je, aby dílo doplňovalo celkový design prostoru a bylo ve správné velikosti a stylu, aby nebylo přehlédnutelné, ale zároveň nepřekáželo. Důležité je také vzít v úvahu množství přirozeného světla, které do prostoru dopadá. Pokud je dobře osvětlený, můžete si dovolit vybrat umělecká díla, jako jsou skleněné objekty nebo díla s blyštivými povrchy,“ apeluje Alex Novák. Avšak i v tomto případě budou zapotřebí promyšlená rozhodnutí a střídmost, abychom prostor zbytečně nepřehltili vizuálními požitky a jednotlivé zdobné prvky mohly krásně vyniknout. 

 

Je důležité brát v potaz, že prostor pod schody má v místnosti jednu relativně výjimečnou vlastnost – nechodí se skrze něj. Proto také skýtá ideální prostor pro aranžování dekorací rozprostírajících se na podlaze, aniž by hrozilo jejich převrácení při pohybu skrz obydlí. Tato část interiéru, proto bude skvělým místem například pro sochu, objemný květináč či vysokou módní vázu s květinami nebo sušenými travinami, podtrhující styl a atmosféru interiéru. Pod schody je možné umístit i poličky s rozličnými doplňky jako třeba truhlík s květinami, dekorativní keramiku, oblíbené knihy apod. „Nezdráhejte se popustit uzdu fantazii a vytvořit něco zábavného až neobvyklého, jako je minibar nebo kinotéka. Pod schody vzniká skvělé místo pro uložení oblíbených nápojů a současně to dodá interiéru sofistikovaný šmrnc,“ říká Novák.

Jednoduše si pohrajte s uspořádáním prostoru tak, aby netvořil ani přehuštěnou sbírku náhodných předmětů, ani holé místo v interiéru. Zkrátka otestujte, kam až vás vaše fantazie pustí!

 

 

Stěna u schodů

Ačkoliv se to na první pohled nemusí tak zdát, zeď podél schodů může představovat vcelku zapeklitý oříšek. Stěna by totiž měla nejen krásně ladit se zbytkem místnosti, ale také uvnitř, pokud možno, prakticky fungovat. Jak tedy naplno využít její potenciál? Existují dva hlavní aspekty, jenž je dobré brát v potaz. Na jedné straně stojí výběr finálních materiálů, který by se měl harmonicky kloubit s druhou proměnnou, a sice volbou doplňků, jimiž můžeme takovou stěnu zkrášlit a dekorativně tak vyplnit holý prostor. „A nezapomínejme na osvětlení. Použití zajímavých světelných instalací nebo směřování světel na konkrétní umělecká díla může dramaticky změnit celkový vzhled a pocit prostoru,“ uvádí designér.

 

Rozhodnutí, jak stěnu u schodiště natřít či jaké materiály použít na její pokrytí, by mělo záviset především na designovém řešení místnosti, ve níž se schody rozprostírají, jako i na konkrétním modelu schodů. Konkrétněji, pokud jsme se rozhodli například pro moderní modulové schody s minimalistickým designem, zdobené LED osvětlením jako DOLLE Sydney, tak by se i stěna měla nést v moderním a jednoduchém stylu. Dobře bude fungovat barvy jako šedá nebo béžová. Zkrátka jednobarevné ladění v takovém odstínu, jenž decentně souzní s materiálem konstrukce. Není také na škodu barvu nátěru odstínově sladit s materiálem nášlapů schodů. Pokud jsme zvolili nášlapy z materiálu s teplým odstínem dřeva, měla by být i barva na stěně v teplém tónu.

 

 

Pokud jste si naopak do interiéru vybrali kovové točité schody jako např. antracitový model DOLLE Calgary, bude k němu dokonale harmonicky ladit stěna z bílé nebo klasické cihly. Jelikož patřičný vizuální akcent dovede dokonale zdůraznit industriální charakter interiéru. Na stěně u schodiště se budou rovněž krásně vyjímat materiály jako dřevo, ozdobné dlaždice, leštěný beton. Při výběru berte v potaz i to, jaký materiál bude snáze omyvatelný a praktičtější na údržbu.

 

Potom, co zvolíte vhodnou fasádu stěny, není od věci ji ještě zkrášlit decentní dekorací. Na stěně podél schodů se krom oblíbených obrazů či plakátů budou skvěle vyjímat rodinné fotografie v ideálně barevně ladících rámečcích různé velikosti pro větší pestrost. Interiér díky vhodné výzdobě získá neotřelejší ráz. „Další možností je využití tapet nebo speciálních nátěrů. Výběr tapet s zajímavými vzory nebo texturami může dodat stěně podél schodů život a hloubku,“ upozorňuje designér. Zajímavou dekorací představují i velké designové hodiny, které okamžitě zaujmou. Pokud byste prostor rádi opticky zvětšili, vyplatí se přidělat na zeď zrcadla. Nejlépe pokud budou u schodů naproti oknu – blyštivý materiál pak navíc krásně odráží světlo vstupující do interiéru.“Jednou z dalších klíčových zvětšovacích strategií je použití světlých barev. Světlé barvy, jako jsou bílá, krémová nebo pastelové odstíny, odrážejí více světla a tím prostor opticky zvětšují.“ uzavírá Alex Novák

 

Máte zájem o schody?

 

Zpět do obchodu